Hoppa till sidans innehåll

Karin Johansson


Vår andra hedersmedlem att bli presenterad är Karin Johansson.

Karin äger och bor på Brantshammar som vi i KORK brukar tänka på som vår ”hemmabana” och där de flesta av KORKs tävlingar och övriga evenemang äger rum. Karins ridkarriär började på ridskola i Bromma när hon var i tioårsåldern. 1957 flyttade familjen till Brantshammar och då fick Karin låna pengar av sin pappa, som hon sen fick betala tillbaka varenda krona. För dem köpte hon sin första häst OlifantXX, ett fullblodssto som hon hoppade och tävlade fälttävlan med.

Att prova på avel lockade, trots att avelsverksamheten började inte allt för lyckosamt, Olifants två första föl dog. Trots detta inhandlades ytterligare ett sto, TuttifruttiXX, som gav många fina avkommor bland annat TuvaXX som Karin tävlade i medelsvår klass i både hoppning och dressyr och som hennes dotter Anette red i Junior SM. TuttifruttisXX släkt finns fortfarande kvar på Brantshammar.

Utöver fullblods- och halvblodsavel tyckte Karin det var dags för ponnyavel. Sverige behövde större ponnysar än Gotlandsruss. Genom att hennes pappa hade affärsbekanta på Irland blev det Karin som 1964 importerade de första Connemara ponnyerna till Sverige, två ston och en hingst. Därefter bedrevs Connemaraavel parallellt med ridhästaveln på Brantshammar i över 30 år. Det sista Connemarstoet Brantshammar Beatrix var mamma till Beppe som var Jessica Schirlbauers första häst. Beppe hade dessutom Pepe747 till pappa. Halvblodshingst som även han var uppfödd på Brantshammar och tävlades i både svår hoppning och dressyr.

Brantshammar fick sitt ridhus 1982 och på anläggningen anordnades en massa olika evenemang som hopp- och dressyrtävlingar, terränghoppningar, åringsauktioner, utställningar, premieringar mm men det som kanske framförallt blev grundplåten till att KORK kunde bildas var ”Luciafest till häst” med olika uppträdande. Detta var ett mycket populärt arrangemang under många år som kunde locka en publik på 400-500 deltagare. Överskottet från dessa Luciafester fick KORK i startkapital.

De senaste 10 åren har Karin blivit mer och mer intresserad av galopp och föder nu mest upp fullblodshästar men vad ni kanske inte visste tidigare är att Karin själv två gånger deltagit i galopplopp för halvblodshästar en gång på Strömsholm och en gång på Täby och att hon dessutom vunnit bägge gångerna.

 

Fyra ”snabba” frågor till Karin Johansson

1) Favoritmat? Fisk

2) Senast lästa bok? Mari Jungstedt - I denna ljuva sommartid

3) Favoritdjur? Hästar, hundar och delfiner

4) Andra intressen? Blommor, trädgårdsarbete och musik

 

 

 

Karin och Tuyaxx

 

Karin och Tuvaxx

Uppdaterad: 08 JUN 2016 05:59 Skribent: MariAnne Widner

 

10401358_276093152595045_604864951989426680_n

 

logoKORKgilla

Postadress:
Knivstaortens RK - Ridsport
Carin Wrange, Knivsta Åby 30
74192 Knivsta

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info