Hoppa till sidans innehåll

Gunilla Skatt


KORV ELLER KORK DET ÄR FRÅGAN?

 

Vår tredje hedersmedlem att bli presenterad är Gunilla Skatt. Gunilla bor tillsammans med man, barn och barnbarn på Hagelstena gård som varit i familjens ägo sedan 1927. Den första hästen på gården fick bo i mjölkkammaren men så småningom tog hästarna över helt och i dagsläget finns 27 hästar på Hagelstena. Idag drivs stall Hagelstena av Gunillas dotter Magdalena Skatt som är ett av KORK:s mest framgångsrikaste dressyrekipage. ”Madda” och hennes Sir Dee med smeknamnet ”Sören” var ett av de ekipage som var utvalda att delta i Edward Gals Clinic under Globen Horse Show 2010.

Direkt när vi kliver in i Gunillas hem, eller om det kanske är katten Alice hem, och sitter ner för att prata om KORK och varför Gunilla är en av våra hedersmedlemmar känner vi att här har vi att göra med en äkta hästmänniska.

 

Gunilla började sin ridkarriär i tioårsåldern och eftersom hennes pappa vara officer fick de en ackordshäst placerad på gården som Gunilla fick ta hand om på egen hand. Länge var inriktningen för Gunilla hoppning, det blev fler hästar, och Gunilla tränade med framgång för både far (Dadde) och son (Teddy) Nätterkvist. Sen inhandlades ett sto efter Nepal som inte hade några hopptalanger och därför så småningom placerades hos Eric Lette som förvandlade henne till dressyrhäst (tävlade med framgång upp till St Georg) och därmed ändrades även Hagelstenas och Gunillas inriktning mot dressyr.

 

Gunilla har varit en riktigt engagerad föreningsmänniska inom ridsport och detta är bara några exempel på hennes engagemang ordförande för UVFK, Upplands distrikts dressyrkommitté, Ridsportförbundets dressyrkommitté, dressyrdomare och tävlingsledare t o m inom fälttävlan. Under ett par år var Gunilla grenledare för landets juniorer och young riders. Till yrket är Gunilla utbildad sjukgymnast och det tycker hon också att hon haft nytta av när det gäller hästarna och deras träning.

 

Inför bildandet av KORK var Gunilla mycket engagerad och hade tillsammans med Karin Johansson med flera organiserat julshowerna på Brantshammar som lockade så mycket publik och gav starkapitalet till att bilda KORK (se tidigare intervju med Karin). Gunilla var mycket negativ till namnvalet men det andra alternativet var KORV (Knivsta ortens ryttarvänner) och då sa bland annat Carin Wrange att medialt var KORK ett mycket bättre alternativ.

 

Gunilla rider inte själv idag men hon tränar många ekipage. För henne är det idag ”det intellektuella tänket” som är utmaningen! Hon beskriver utbildandet av en dressyrhäst som att skriva en 500 sidors bok utan bilder och ändå hålla läsarens intresse vid liv och själv genomföra skrivandet. Andra kloka ord från Gunilla är att det är ryttaren som måste vilja och ha egen motor om man ska nå framgång.

 

Fyra ”snabba” frågor till Gunilla Skatt

1) Favoritmat?                    Skaldjur

2) Senast lästa bok? Snabba cash- Jens Lapidus

3) Favoritdjur? Katter och kanske särskilt Alice, 20 år.

4) Andra intressen? Gunilla tvekar ”livet är hästar” men hon tycker om att titta på konståkning anser att den sporten är lite av samma ”andans barn” som ridsport.

 

När nu vår intervjuserie om KORK:s hedersmedlemmar än så länge är över tills vi utser någon ytterligare kan vi konstatera att det finns en gemensam faktor för Sonja, Karin och Gunilla och det är att de är mammor till de tre ryttarna Anna Haag, Anette Johansson och Magdalena Skatt som vann Lag-SM i dressyr år 2003 för KORK.

 

 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 05:59 Skribent: Jessica Schirlbauer

 

10401358_276093152595045_604864951989426680_n

 

logoKORKgilla

Postadress:
Knivstaortens RK - Ridsport
Carin Wrange, Knivsta Åby 30
74192 Knivsta

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info