Hoppa till sidans innehåll
dressclinic 110816

Dressyrclinik och föredrag avklarade

27 AUG 2011 11:57
Hösten är här och KORK är redan i full gång med höstens aktiviteter. Clinic och föredrag.

Tisdagen den 16/8 var vi en skara på runt 30 personer som fick oss en rejäl dressyrdos. KORK ordnade en clinic på Ledingenäs gård med den internationella dressyrdomaren Birgitta Bergsten.
  • Skapad: 27 AUG 2011 11:57

Vi började i lektionssal där Birgitta med all sin mångåriga erfarenhet gick igenom ett dressyr program i teorin. Med nyttiga tips och en hel del roliga målande beskrivningar tog hon publiken igenom programmet med en domares ögon. Den viktiga inridningen. Hur ska en öppna vara och den där halten då. Hur ser man om man sitter vid den bokstaven i stället för den… Massor av nyttigheter.

Sedan med magen full av bullar var det dags att bänka sig i ridhuset för lite mer praktiska övningar. 5 KORK ekipage red program och Birgitta iförd head set dömde precis som på en tävling, men med mera förklaringar till varför hon valde sina poäng. Allt för att sätta in publiken i domartänket.

Tack Birgitta för en lärorik kväll. Tack Sandra, Ebba, Ebba, Paulina och Hanna som trots alla granskande ögon bjöd på fina uppvisningarna.

 Birgitta funderar över vilken poäng som ska sättas

Vilken poäng var den rörelsen värd funderar Birgitta Bergsten och berättar för publiken vad som grundar hennes val.

 

Paulina Seger och Emilion gör en rak inridning

Redan vid inridningen gäller det att övertyga domaren om att du ska ha höga poäng- Här är det Paulina Seger och Emilion som visar vad de går för.

Hanna Wallsten och Robin

Hanna Wallsten och Robin red ett medelsvårt program. En häst som villigt gjorde det som ryttaren ville tyckte Birgitta.

 

 

 

 

Veckan efter var det dags för nästa aktivitet. Åter igen hade en skara samlats på Ledingenäs. Denna gång var det fokus på oss ryttare. Lotta Wanning från SISU höll ett föredrag om Självkänsla och självförtroende, etik och moral. Nog så viktiga ämnen vare sig man är ryttare eller inte.

Lotta som alltså jobbar på SISU håller också på med hästar och dressyr. Hon har tidigare även jobbat med ”LVU-ungdomar”. Föredraget började med att vi fick tänka till om människors värde. Med en enkel demonstration med en hundralapp konstaterade vi att värdet av den är just hundra kronor. Den är fortfarande värd hundra kronor om man knölar ihop den. Den är värd hundra kronor om man slänger den på backen och trampar på den och den är värd hundra kronor även om man så spottar på den. Tänkvärt.

Å det där med självkänsla och självförtroende. Att självkänslan har att göra med hur jag känner för mig själv- Jag är… Egenvärde. Å då fick vi genast en uppgift att berätta för en kamrat om något som vi är. Något bra, för det gäller minsann att fylla på det där självkänsla kontot.

 Självförtronde däremot bygger ju faktiskt på det jag gör… Du har ett värde som människa även om du skulle misslyckas med något. Mycket att tänka på.  Att bero på det har du ens tänkt på hur många tankar man tänker på ett dygn? Ganska många va? Vi fick nämligen lära oss att man tänker runt       60 000 tankar på ett dygn, det är mycket med den där hjärnan… Tänk inte på jordgubbar- och vips hade man en stor röd jordgubbe i hela huvudet.

Och just jag som tävlingsmänniska. Hur mår jag bra av att ha det på en tävlingsdag, före och efter tävlingen. Vill jag vara ifred och slippa tjatiga föräldern eller behöver jag någon vid min sida.Även här en hel del att tänka på om man tänker efter…

Vi fick göra massa olika övningar tillsamman. Full fart på pratandet blev det, en riktig pepp kväll.

 

 

Foton: Lotta Wanning

Skribent: Jessica Schirlbauer

 

10401358_276093152595045_604864951989426680_n

 

logoKORKgilla

Postadress:
Knivstaortens RK - Ridsport
Carin Wrange, Knivsta Åby 30
74192 Knivsta

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info